Khamis, 20 Ogos 2009

Resepi : Asam Rebus Keladi

Bahan-bahan:

  1. 500 gm batang keladi & ubi keladi (disiat kulitnya dan dipotong-potong).
  2. Belimbing buluh (bahan tambahan).
  3. Air secukupnya .
  4. Garam (secukup rasa).
  5. 5 keping asam keping .


Bahan kisar:


  1. 5 ulas bawang merah.
  2. 2 ulas bawang putih.
  3. 10 biji cili kering.
  4. 1 1/2 inci lengkuas.
  5. Kunyit serbuk atau 1 1/2 inci kunyit hidup.
  6. Segenggam ikan bilis ( boleh juga ditukarkan kepada udang kering/ udang basah/ ikan kering).


Cara membuatnya:


  1. Rebus batang keladi & ubi keladi selama 15 minit.
  2. Buang air rebusan tadi & toskan.
  3. Masukkan semua bahan kisar + air + belimbing buluh + asam keping ke dalam periuk dan masak sehingga kuah mendidih .
  4. Masukkan batang keladi bersama isinya(kalau ada isi).
  5. Masukkan garam.
  6. Hidangkan bersama nasi putih & ikan kering goreng.

Tiada ulasan: