
- 500 gm batang keladi & ubi keladi (disiat kulitnya dan dipotong-potong).
- Belimbing buluh (bahan tambahan).
- Air secukupnya .
- Garam (secukup rasa).
- 5 keping asam keping .
Bahan kisar:
- 5 ulas bawang merah.
- 2 ulas bawang putih.
- 10 biji cili kering.
- 1 1/2 inci lengkuas.
- Kunyit serbuk atau 1 1/2 inci kunyit hidup.
- Segenggam ikan bilis ( boleh juga ditukarkan kepada udang kering/ udang basah/ ikan kering).
Cara membuatnya:
- Rebus batang keladi & ubi keladi selama 15 minit.
- Buang air rebusan tadi & toskan.
- Masukkan semua bahan kisar + air + belimbing buluh + asam keping ke dalam periuk dan masak sehingga kuah mendidih .
- Masukkan batang keladi bersama isinya(kalau ada isi).
- Masukkan garam.
- Hidangkan bersama nasi putih & ikan kering goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan