
Bahan-bahan:
1 kg ikan pari.
2 btg serai.
5 helai daun limau purut.
2 ulas bawang putih (dikisar).
2 ulas bawang merah (dikisar).
15 tangkai cili kering (dikisar).
1 ulas bunga kantan.
5 keping asam keping.
3 cawan air.
4 sudu besar tempoyak.
Garam & bahan perasa (secukup rasa).
Cara membuat:
1. Tumiskan semua bahan yang dikisar, bunga kantan,asam keping & daun limau purut, masak sehingga agak kuning.
2. Masukkan air & tempoyak.Biarkan sampai mendidih.
3. Tambahkan garam & serbuk perasa secukup rasa. (Jika suka, boleh tambah sedikit gula).
4. Masukkan bendi, biarkan sampai empuk.
5. Masukkan ikan pari, biarkan sampai ikan lembut & mendidih.
6. Sedia dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan