Khamis, 20 Ogos 2009

Resepi : Acar Telur Puyuh





Bahan-bahan:


20 biji telur puyuh (rebus & goreng sehingga garing).

3 sudu besar cili mesin.

10 biji bawang kecil (biarkan bulat ).

5 ulas bawang merah ( dimayang).

3 ulas bawang putih.
( dimayang).

1 inci halia.
( dimayang).

1 sudu besar cuka.

1 sudu besar gula.

1 sudu besar lobak asin (dipotong kecil).

3 sudu besar minyak.

Sedikit kismis.

Sedikit bijan (digoreng tanpa minyak).

Garam (secukup rasa).



Cara membuat:



1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga layu.


2. Masukkan cili dan kacau rata .Bila sudah naik minyak, masukkan gula dan cuka.

3. Masukkan semua bahan yang lain dan kecilkan api.


4. Biarkan reneh sehingga pekat.Sejukkan.


5. Bila menghidang, taburkan sedikit bijan.

Tiada ulasan: