Khamis, 20 Ogos 2009

Resepi : Acar Buah




Bahan-bahan:


1/2 kg buah campur ( kismis hitam/kuning, prune, aprikot, mangga jeruk, kurma, lobak asin.. dipotong kecil).

Sedikit cili api jeruk (jika suka).

Belimbing kecut (belimbing yang telah di jerukkan dan dijemur).

Jeruk limau.


Bahan dimesin halus:

1/2 kg bawang kecil.

10 ulas bawang putih.

10 cm halia.

100 gm cili kering.

3 sudu besar rempah kari ikan (goreng tanpa miyak).

1/2 kg minyak.

1/2 kg gula pasir.

1 botol kecil cuka.

1/2 cawan bijan (goreng tanpa minyak).


Cara membuat:


1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang telah dimesin halus sehingga naik minyak dan wangi garing.

2. Masukkan gula dan cuka dan renehkan sehingga naik minyak lagi.

3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga pekat.

4. Sejukkan dan kemudian masukkan ke dalam bekas kering.

5. Bila nak dihidangkan baru taburkan bijan.


Nota tambahan:

Sebagai pembuka selera semasa bersahur di bulan puasa.


Tiada ulasan: